Het is Pasen, we zijn omringd door chocolade. Belgen eten gemiddeld zo’n 5,6kg chocolade per jaar. We denken er dus niet aan om nog maar een kruimeltje ervan te verspillen! Bracht de Paashaas te veel chocolade mee? Dan hebben we een paar receptjes voor jou! En dankzij onze tips belandt er nooit meer een stuk chocolade in de vuilnisbak!

Chocolade : back to basics ?

Voordat we onze beste recepten met jou delen komen we graag even terug op een aantal essentiële feiten over chocolade. Wordt chocolade slecht? Hoelang kunnen we chocolade bewaren en hoe doe je dat het best?

☝️ Een aantal tips over het bewaren van chocolade:

  • Chocolade maakt deel uit van een lijst aan producten die heel goed bewaren. Meer nog: het is een product met een THT-datum (Ten minste houdbaar tot). Besteed dus niet te veel aandacht aan deze datum; je kan deze producten zonder enig risico voor je gezondheid nog consumeren na deze datum!
  • Chocolade kan je heel lang bewaren, op voorwaarde dat je dat doet op een koele en droge plaats, uit de buurt van licht. Een luchtdichte doos in de kast is bijvoorbeeld perfect!
  • Pas op voor temperatuurschommelingen: chocolade houdt van een fris plekje, maar bewaar hem nooit in de koelkast! Aan de andere kant houdt chocolade echter ook niet van de warmte, want ja, dan smelt hij natuurlijk!
  • De houdbaarheid hangt af van de soort chocolade: hoe minder bewerkt, hoe langer je hem kan bewaren. Een tablet donkere chocolade zal je bijvoorbeeld jarenlang kunnen bewaren, maar gevulde chocolade of pralines eet je beter wat sneller op.
  • Na een paar maanden zie je soms dat chocolade wat wit wordt. Dat ziet er niet uit, maar het is zonder risico voor je gezondheid. Misschien kan je je ogen dichtdoen wanneer je hem opeet?

la-conservation-du-chocolat-est-importante-pour-ne-pas-gaspiller

Nu dat je alles weet over het bewaren van chocolade kunnen we naar het interessant deel gaan: onze beste recepten om je paaschocolade niet te verspillen…

Zero-waste recept #1 : chocolade-muffins met een hart van gesmolten chocolade

recette-facile-de-muffin-au-coeur-fondant-oeuf-fourré-au-chocolat-pour-ne-pas-jeter-et-gaspiller

Voor iedereen die gevulde paaseitjes gekregen heeft, maar daar eigenlijk niet van houdt, hebben wij de oplossing! Je kan simpelweg muffins maken, waar je gewoon een klein paaseitjes middenin stopt voor je ze in de oven plaatst. Gebruik eender welk recept voor muffins (zoals deze chocolademuffins bv.) voeg je eitje toe, en klaar!

Zero-waste recept #2 : broodpudding met chocolade

recette-facile-de-gateau-au-chocolat-et-pain-rassis-pour-ne-pas-jeter-et-gaspiller

Als je naast paaseieren nog een beetje oud brood hebt, hebben we het perfecte recept voor jou! Een broodpudding met chocolade: heerlijk en zero-waste! De melk maakt het brood lekker zacht en geeft het een heerlijke textuur! We vonden voor jou een lekker recept voor broodpudding met chocolade en appelsien!

Zero-waste recept #3 : maak je eigen chocoladerepen

recette-simple-de-tablettes-de-chocolat-maison-avec-toppings

Je kan met je overgebleven chocolade zelf een heel origineel geschenk maken! Smelt de chocolade die je niet meer gaat opeten, stort ze uit op een bakplaat en personaliseer ze met je favoriete toppings. Snoepjes, gedroogd fruit, noten… Je hebt sowieso van alles in huis dat je kan gebruiken! Beloofd: je creaties zullen er zo lekker uitzien dat je zal twijfelen of je ze niet voor jezelf houdt!

Wil je ook strijden tegen verspilling?