Vervaldatum: mag je een vervallen product opeten?

vervaldatum

Zowat 10% van de voeding die we verspillen bestaat uit producten waarvan de vervaldatum overschreden is. Nochtans worden deze datums heel vaak fout geïnterpreteerd! Heel wat van deze producten kunnen immers zonder problemen nog na datum geconsumeerd worden… Je moet enkel rekening houding met een aantal simpele tips!

Uiterste consumptiedatum (TGT) of minimale houdbaarheidsdatum (THT)? Verwar ze niet!

Allereerst is het erg belangrijk om het verschil te begrijpen tussen TGT en THT. Zo kunnen producten waarvan de minimale houdbaarheidsdatum overschreden is zonder problemen geconsumeerd worden zolang hun verpakking nog intact is. Een uiterste consumptiedatum kan je daarentegen beter strikt opvolgen!

Let op: Sommige producten hebben noch een TGT noch een THT datum. Het gaat hier vaak om bijvoorbeeld producten van de bakker, fruit en groenten, schepsnoep alsook azijn en alcoholische dranken

Kan je een product consumeren waarvan de minimale houdbaarheidsdatum (THT) overschreden is?

vervaldatum

Staat er op je product een minimale houdbaarheidsdatum? Dan kan je dit product nog opeten na datum, zonder enig gevaar voor je gezondheid. Het enige risico dat je loopt? Dat de kwaliteit van het product wat is afgenomen en het dus bijvoorbeeld minder smaakt of niet meer zo krokant is als ervoor. Dit is bijvoorbeeld het geval voor koffie, die na een tijdje wat smaak begint te verliezen. 

Deze minimale houdbaarheidsdatum wordt aangegeven met de woorden ‘Ten minste houdbaar tot’ gevolgd door een aanduiding van de dag, de maand of het jaar:

 • Als de THT datum de dag, de maand en het jaar aangeeft, kan je het product zonder enig probleem nog gebruiken tot 3 maanden na datum. Bijvoorbeeld: als je “Ten minste houdbaar tot: 16/06/2021” ziet staan, dan is het aangeraden het product te consumeren voor 16 september 2021, oftewel 3 maanden na de  aangegeven datum.
 • Als de THT datum de maand en het jaar aangeeft kan je het product nog gebruiken tot 18 maanden na datum. Bijvoorbeeld: als je op het product leest ‘Ten minste houdbaar tot: 06/2020’ dan kan je het best opeten voor december 2021, oftewel 18 maanden na de aangegeven datum.
 • Als bij de THT datum enkel het jaar aangegeven is, dan blijft het product zelfs nog goed tot meer dan 18 maanden na datum! Dus als er staat ‘Ten minste houdbaar tot: 2020’ dan kan je het product zonder zorgen nog consumeren in 2022!

Kan je een product consumeren waarvan de uiterste consumptiedatum (TGT) overschreden is?

niet opeten na datum

In tegenstelling tot de THT datum, kan je de uiterste consumptiedatum maar beter strikt opvolgen. Producten die voorbij hun TGT datum zijn kunnen een risico opleveren voor de gezondheid en het is dus sterk aangeraden om ze niet meer te consumeren!

Je vindt dit soort datum voornamelijk terug op producten die je in de frigo bewaart, zoals beleg, kaas, vers vlees, vis of bereide maaltijden. 

Om het onderscheid te maken met de minimale houdbaarheidsdatum, wordt de exacte uiterste consumptiedatum voorafgegaan door de woorden ‘Te gebruiken tot’.

Let op: Een product waarvan de uiterste consumptiedatum bereikt is mag nooit worden ingevroren. 

Welke voedingswaren moeten van dichtbij opgevolgd worden?

Niet elk vervallen product is even risicovol en sommigen moeten dus ook wat beter in de gaten gehouden worden. Naast het bekijken van de vervaldatum, doe je er ook goed aan om ze op de correcte manier te bewaren!

 • Eieren: Als eieren koel bewaard worden, kan je ze gebruiken tot 28 dagen na de datum vermeld op de verpakking. Maar niets is beter om na te gaan of je eieren nog goed zijn dan de drijftest! Leg je eieren in een grote kom met water: komen ze bovendrijven, dan is het te laat… Direct in de vuilbak! Als ze naar de bodem zakken zijn ze nog goed om te eten en als ze slechts lichtjes omhoog komen, zijn ze nog veilig om te eten maar dan moet je ze wel snel gebruiken! Gebruik je de eieren in een bereid gerecht? Dan kan je dat best binnen de 48u opeten!
 • Gehakt: alles hangt af van de verpakking. Koop je het gehakt vers bij de slager, dan moet het meteen gebruikt worden. Is het luchtdicht verpakt in bv. de supermarkt, dan kan je het gehakt nog gebruiken tot een week na de aangegeven datum. Kijk daarbij het vlees wel goed na: ziet het er vreemd uit of ruikt het raar? Bij twijfel eet je het beter niet op!
 • Kaas: De meeste kazen kunnen zonder risico na datum geconsumeerd worden, maar er zijn uitzonderingen. Dit is bijvoorbeeld het geval voor verse kaas van gepasteuriseerde geitenmelk. 

na vervaldatum

Welke producten mag ik opeten na de vervaldatum ?

Sommige producten mogen dus nog na de vervaldatum gebruikt worden, al hangt alles af van de manier waarop ze bewaard zijn. Onze eerste tip is om te vertrouwen op je zintuigen! Bekijk het product aandachtig, ruik eraan, proef, en als je twijfelt: eet het niet meer op.

 • Open verpakking: Van zodra een verpakking geopend is verliest de vervaldatum zijn waarde. De vervaldatum van een pot mayonaise telt bijvoorbeeld enkel zolang de pot niet geopend is.  
 • Droge producten: Koekjes e.d. kunnen nog na datum geconsumeerd worden, zelfs indien de verpakking al open is.
 • Conserven: Twijfel je of je iets in blik nog kan gebruiken? Dan moet je rekening houden met hoe het blik eruit ziet. Zitten er deuken in het blik of zie je sporen van roest? Dan is het beter om de inhoud niet meer op te eten.

Over het algemeen kunnen dranken, diepgevroren producten en droge voeding zonder probleem na datum gebruikt worden. 

Producten die nooit vervallen!

nooit vervallen

Producenten zijn verplicht om een vervaldatum op hun producten te zetten, maar er zijn ook producten die eigenlijk nooit vervallen! Het enige wat er gebeurt is dat ze soms wat van consistentie veranderen, smaak verliezen of minder vitaminen bevatten.

We geven je wat voorbeelden:

 • Zout: We denken niet altijd aan dit ingrediënt, nochtans vervalt het nooit. Het enige nadeel is dat het wat kan gaan plakken als het te vochtig is. Een tip van onze oma’s om dit te vermijden: voeg wat ongekookte rijstkorrels toe aan je zoutvat!
 • Suiker: Net zoals zout vervalt suiker nooit, maar kan het gaan samenplakken. Even door de mixer en je kan het zo weer gebruiken. Kokos- en rietsuiker kunnen dan wel weer wat van hun vitaminen en mineralen verliezen. 
 • Honing: Honing biedt oneindig veel mogelijkheden, zowel in zoete als in hartige gerechten. En je kan er je thee nog heel lang mee zoet houden want honing vervalt nooit! Het risico? De honing kan kristalliseren, maar even au bain-marie en het probleem is opgelost! 
 • Zetmeel: Maïs- of aardappelzetmeel kan je oneindig blijven gebruiken zolang het in een goed afgesloten doos bewaard wordt (om beestjes te voorkomen). 
 • Witte azijn: Wij gebruiken dit magische product in heel ons huis om op een natuurlijk manier schoon te maken! In de keuken is het ook nuttig: een scheutje bij het water als je eieren kookt zodat ze niet breken, of bij je taartdeeg om te voorkomen dat het grijs wordt.
 • Witte rijst: Dit soort rijst kan je nog jaren na datum opeten. We raden je enkel aan om het te bewaren in een afgesloten doos om beestjes te voorkomen en de rijst af te spoelen voor het koken. 
 • Pasta: Dit soort droge voedingsproducten kan nog lang na datum geconsumeerd worden. Ze vervallen niet, maar ze kunnen wel beestjes aantrekken. Net zoals rijst kan je ze daarom best in een goed gesloten bokaal bewaren. 
 • Droge peulvruchten: Kikkererwten en rode bonen kan je eindeloos bewaren. Let er wel op dat ze niet voorgekookt zijn (dit is bij bonen regelmatig wel eens het geval) en dat je ze goed beschermt tegen vocht. Voor gebruik moet je ze minstens een nacht laten weken in water. 

Ben je overtuigd en heb je geen schrik meer van vervaldatums?

Ontvang ons zero waste advies