Wist je dat 33% van alle voedselverspilling te wijten is aan de consument? De belangrijkste redenen: vervaldatums die gepasseerd zijn, producten die slecht bewaard zijn of eten dat je vergeten bent, vaak omdat je koelkast niet goed opgeruimd is (oeps!). In dit artikel helpen we je om voedselverspilling nog meer te vermijden! Ontdek al onze tips om je koelkast goed op te ruimen en te onderhouden.

Een goed opgeruimde koelkast, dat maakt je gelukkig!

Je koelkast goed indelen is een van de 10 geboden van bewust consumeren. Er is één belangrijke regel die je moet volgen: alles heeft zijn plaats! Simpel uitgelegd: je sorteert alles per categorie, naargelang de verschillende temperatuurzones in de koelkast.

koelkast

De juiste plaats kiezen in de frigo

Een frigo is opgedeeld in verschillende zones, die niet allemaal dezelfde temperatuur hebben: de koude zone, de frisse zone, de gematigde zone en de bakken. Om je producten en bereide gerechten zo goed mogelijk te bewaren, is het dus belangrijk dat je de juiste plaats in de koelkast kiest.

Ons advies: Check op de etiketten van je producten welke temperaturen zijn aangegeven door de producent. Dit zal je helpen om de juiste plaats in je koelkast te kiezen!

De koude zone

In de koude zone, onderaan de koelkast, bewaar je rauwe en onbewerkte producten zoals vlees, vis, schaaldieren, zuivel of kaas. Ook kant-en-klare gerechten die deze ingrediënten bevatten, zoals sushi, bewaar je hier. De koude zone is tussen 2 en 4° C en producten blijven hier tot 3 dagen goed. 

Goed om te weten: Afhankelijk van het model van je koelkast kan de koude zone zich ook bovenaan bevinden. Twijfel zeker niet om een keer de temperatuur op verschillende plaatsen in je koelkast te meten om zeker te zijn!

De frisse zone

In deze zone bewaar je klaargemaakte gerechten, zoals restjes, (voor)gekookte producten, bereide gerechten zoals quiche of ratatouille, en gebak. In deze zone kan je producten tot 5 dagen bewaren en de temperatuur bedraagt er tussen de 5 en 7 °C.

De gematigde zone

Deze zone bevindt zich altijd in de deur van de koelkast. Hier dienen de verschillende schapjes voor het bewaren van boter, geopende sauzen en specerijen, en geopende dranken.

De bakken van de koelkast

De bakken zijn bedoeld voor het bewaren van rijpe en delicate fruit en groenten en ook voor kaas. Let op: sommige soorten fruit en groenten bewaar je buiten de frigo. De temperatuur in de bakken is tussen 8 en 10°C, goed voor een bewaartijd van 4 tot 5 dagen. 

De diepvriezer

In de diepvriezer hangt de bewaartijd af van het product. Over het algemeen, bij een temperatuur van -18°C:

 • blijven vers vlees en gevogelte tot 12 maanden goed.
 • blijven vis en schaaldieren tot 6 maanden goed.
 • blijven pizza’s en worstjes tot 2 maanden goed.

opgeruimde koelkast

Let goed op de vervaldatums!

Om voedselverspilling te vermijden is het belangrijk de vervaldatum goed in de gaten te houden. Daarom kan je, om te vermijden dat je producten vergeet, je koelkast zo inrichten dat de producten met de kortste houdbaarheidsdatum vooraan staan, zoals ze ook in de winkel doen! Céline Dion zei het al: de laatsten zullen de laatsten zijn! (Da’s waar, niet?!)

Producten ingepakt laten of uitpakken voor je ze in de koelkast stopt?

In verband met de verpakking van voedselproducten zijn er 2 gouden regels:

 • Producten die al gebruikt werden in een bereiding moeten goed verpakt worden om geurtjes en besmettingen te voorkomen.
 • Verpakkingen van plastiek en karton zijn niet hygiënisch en kunnen dus best verwijderd worden. 

Het verbruik van je koelkast optimaliseren voor de planeet (en je portemonnee!)

Een koelkast verbruikt veel energie. Daarom is het belangrijk om een aantal tips te volgen om je energiefactuur in toom te houden. 

Vermijd het te vol stoppen van je frigo

Om ervoor te zorgen dat de koude lucht goed circuleert, is het belangrijk dat je frigo niet te vol zit. Koop je verse producten dus beetje bij beetje en koop wanneer je grote boodschappen gaat doen voornamelijk producten die niet snel bederven!

koelkast opruimen

Ruim je koelkast goed op zodat je niet te lang moet zoeken

Je koelkast op een logische manier indelen zorgt ervoor dat je producten snel terugvindt en de deur sneller weer kan sluiten. Dat is belangrijk om te voorkomen dat de koelkast opwarmt en zo meer gaat verbruiken!

De temperatuur van de koelkast goed instellen

Het is essentieel om de temperatuur van je koelkast goed te regelen, zodat hij niet teveel energie verbruikt en je producten optimaal bewaard worden. Je kan de temperatuur aanpassen naargelang de seizoenen en afhankelijk van hoe warm het is in de kamer, maar over het algemeen is de regel: 

 • Koelkast: +4°C
 • Diepvriezer: -18°C

Ons advies: Zet een thermometer in een glas water en plaats het glas zo’n 30 minuten in de koude zone van de frigo. Als de temperatuur niet tussen de 0 en 4°C is, moet je de thermostaat bijstellen.

Werkt de knop van je koelkast met cijfers ipv temperaturen? Dan staat het cijfer niet gelijk aan het aantal graden, maar eerder de ‘hoeveelheid’ koude. 1 staat voor weinig koude en 5 voor veel. 

Laat warme gerechten afkoelen voor je ze in de frigo zet

Restjes en warme maaltijden moet je laten afkoelen voor je ze in de frigo zet. Dat is essentieel, want er zijn bacteriën die zich sneller ontwikkelen in de koelkast door warmte, maar ook omdat het verbruik van je koelkast anders de hoogte in gaat.

koelkast schoonmaken

Je koelkast verwennen

Het kuisen van de frigo en diepvriezer helpt om schimmels te voorkomen en de verspreiding van bacteriën tussen verschillende producten tegen te gaan. De vriezer regelmatig eens laten ontdooien en het ijs verwijderen helpt ook om het elektriciteitsverbruik te beperken.

Hoe moet je je koelkast kuisen?

Je moet je koelkast minstens één keer per maand schoonmaken. Ideaal is om hiervoor natuurlijke oplossingen te kiezen zoals water met witte azijn, om zo chemische producten uit de buurt van je voedsel te houden. 

De stappen: 

 1. Begin met sorteren: Gooi de producten die over datum zijn weg.
 2. Maak de volledige koelkast leeg: alle schappen, lades en bakken
 3. Maak de binnenkant van de koelkast schoon met een mengeling van water en azijn.
 4. Spoel met proper water.
 5. Eens alles droog is, plaats je je producten terug in de correcte zone

De diepvriezer ontdooien

Je diepvries moet minstens één keer per jaar gekuist en ontdooid worden. Waarom is dat belangrijk? Omdat de stukken ijs die erin zitten je verbruik de hoogte in jagen!

Samengevat: een goed opgeruimde en onderhouden frigo zorgt voor meer plezier bij het koken en helpt je ongewenste verspilling te voorkomen. Bovendien is het erg ecologisch, want je koelkast is één van de grootste verbruikers in huis! Het verminderen van het verbruik is dus goed voor de planeet, en voor je portemonnee!

Zin om je in te zetten tegen voedselverspilling?