Als je onze basisregels om een echte mandjes-hacker te worden al volgt (je meldingen staan op, je geolokalisatie is geactiveerd), heb je vast al een mandje kunnen scoren. Maar, wat gebeurt er daarna? Wel, je gaat je mandje ophalen en geniet ervan! Maar daarvoor hebben we ook nog enkele tips… We stellen jullie voor: 10 gouden regels tegen verspilling!

Voor je bestelt

Een anti-verspillingsmand bestellen

1. Mis geen enkele mand dankzij geolokalisatie en meldingen

Geolokalisatie, het opslaan van bepaalde adressen, handelaars opslaan in favorieten, meldingen… Dat is de basis om ervoor te zorgen dat je altijd op de hoogte bent van nieuwe manden… en dus nooit meer iets te missen! 

2. Activeer je filters

Om er zeker van te zijn dat je mandje naar je zin is, kan je ook filters gebruiken… Je kan filteren op het soort mand (bakkerij, fruit en groenten, supermarkt…) of op dieet (bio, vegetarisch, hallal, vegan, zonder gluten, zonder lactose, vrac…). Activeer zoveel filters als je wil om ervoor te zorgen dat je HET mandje van je dromen vindt!

Zin om een mand te redden?

Wanneer je jouw mand ophaalt

Een anti-verspillingsmand ophalen

3. Zorg dat je op tijd bent om je mand af te halen en valideer je bestelling met de handelaar

Wanneer je je mandje bestelt, krijg je een door de handelaar gekozen tijdslot toegewezen waarin je je bestelling kan ophalen. Hou dit goed in je achterhoofd! Want, als je te laat komt, riskeer je dat je jouw mandje niet meer kan meenemen!  En er is weinig dat wij daaraan kunnen doen… Sla het uur dus goed op in je hoofd, of schrijf het op, op een post-it, in je telefoon of op je hand, en zorg dat je zeker op tijd komt! 

Eens je in de winkel bent, vergeet dan niet je bestelling te te valideren!  

4. Voorzie een zak en/of een doosje om verpakkingen te beperken

Strijden tegen verspilling is goed, maar daarnaast OOK strijden tegen plastic en verpakkingen, dat is nog beter! Voorzie dus steeds iets om je mand in te transporteren tot bij je thuis… De planeet zal je dankbaar zijn!

5. De inhoud van je mand kan je niet kiezen

Het heeft geen zin om te mokken als je in de winkel aankomt… De handelaar beslist wat er in je mandje terechtkomt. Hij doet zijn best (en dat kost tijd) om ervoor te zorgen dan de manden gevarieerd, goed gevuld en evenwichtig zijn, maar denk eraan dat ze de onverkochte producten van de dag bevatten. Het kan dus al eens voorvallen dat je een mandje krijgt dat meer of minder gevarieerd is. Dat is nu eenmaal het principe! Elke mand is een verrassing, en dat is toch deel van hun charme, niet?   

6. Wees niet kieskeurig

Wanneer je je mandje ophaalt, kijk je de inhoud even na (logisch). MAAR let op dat je niet te snel oordeelt. Over het algemeen zullen je producten er een beetje minder vers uitzien. En dat is normaal, dat is nu eenmaal het concept van de app!  Maar vrees niet, alle producten zijn nog perfect te eten. Het gaat om producten met een TGT-datum (te gebruiken tot) die nadert (bv. De volgende dag of de dag zelf) of om producten met een THT-datum (ten minste houdbaar tot) die nadert of reeds gepasseerd is. Opgelet: bekijk zeker even ons artikel over vervaldatums: producten met een THT-datum kunnen nog zonder probleem na die datum geconsumeerd worden!   

Bovendien delen we regelmatig recepten en tips met jullie om verspilling te vermijden. Geen excuses dus om een overrijpe tomaat o feen croissant die een beetje droog is weg te gooien! 

Nadat je jouw bestelling hebt opgehaald

Zero waste koken

7. Neem in geval van problemen contact op met onze 5-sterren klantendienst

Je bent niet overtuigd van je mandje? De hoeveelheid is wat beperkt of de producten zijn in een te slechte staat? Neem dan even contact op met onze klantendienst! Zij staan klaar om je te helpen en elk probleem op te lossen! Ze zijn beschikbaar 6d/7 van 9h tot 21h via de chat in de app (Profiel > Klantendienst).   

8. Producten die je zelf niet gebruikt geef je weg

Soms gebeurt het wel eens dat er iets in je mandje zit dat je niet lust… Gooi het zeker niet weg! Dat zou toch zonde zijn… Je kan het beter weggeven! Aan vrienden, collega’s, buren, of iemand die het echt nodig heeft.  Een basisregel van een solidaire strijd tegen verspilling! Je kan ook altijd een kijkje nemen op onze Facebookgroep! Misschien heeft iemand daar er wel trek in!

9. Verdien punten en verwijs vrienden door

Nu je een echte mandjes-kenner bent, is het tijd om ook een echte kampioen te worden. Je kan punten verdienen met je aankopen in ons getrouwheidsprogramma en je vrienden doorverwijzen! Voor elke persoon die je doorverwijst verdienen jij en de andere persoon punten op de app, die je later kan gebruiken om korting te krijgen op je mandjes. Niet slecht, he?  😉

10. Wees fier op je goede daad en je impact

Wanneer je een mand redt op de app, neem je deel aan de strijd tegen voedselverspilling. Maar je vermindert ook het gebruik van grondstoffen, energie en de uitstoot van broeikasgassen. Je mag dus fier zijn! Om je aan te moedigen, vind je je impact terug in je profiel.  

Twijfel ook zeker niet om je mooiste mandjes te delen op onze Facebookgroep of in je stories op Instagram met #MyPhenixBE. Elke maand kiezen we de mooiste foto, en wint de persoon in kwestie een code van €7 voor een mandje op de app.

Voila, nu weten jullie alles! Volg deze 10 gouden regels tegen verspilling en geen enkele mand zal aan jouw charmes kunnen weerstaan! En als je nog andere vragen hebt, weet je waar je ons kan vinden!

Wil jij ook strijden tegen verspilling?
Geschreven door Enora Guernigou – Anti-verspillingsexperte