Hoe kunnen we via onze voeding de biodiversiteit in stand houden? Wel, onder biodiversiteit verstaan we alle levende wezens die samenleven op onze planeet, maar ook de ecosystemen waarin zij leven. Simpel gezegd, zonder biodiversiteit zijn we… niets! En toch wordt deze biodiversiteit, dankzij dewelke wij kunnen eten, drinken, ademen en dus leven, volop bedreigd. Volgens het Franse Agentschap voor Biodiversiteit zullen in de komende decennia 500.000 tot 1 miljoen soorten planten en levende wezens verdwijnen. Wij geven je alvast 6 tips om via je voeding de biodiversiteit zoveel mogelijk te beschermen!

Ik eet bio en lokaal en kies voor seizoensproducten 

Het consumeren van bioproducten beschermt onze biodiversiteit. Waarom? Omdat bioproducenten, in tegenstelling tot de klassieke landbouw, weinig tot geen bestrijdingsmiddelen gebruiken. Deze producten zijn immers verantwoordelijk voor bodemverarming en waterverontreiniging. Volgens het Franse Agentschap voor Biodiversiteit kan je op biologische landbouwpercelen dan ook 30% meer soorten (wilde bloemen, bestuivende insecten, paddenstoelen, vogels…) terugvinden! 

Bio eten biodiversiteit

Om de biodiversiteit in stand te houden kan je ook best lokaal consumeren. Zo verminder je niet enkel het transport en dus de hoeveelheid uitstootgassen, maar het zet landbouwers er ook toe aan om lokale rassen te kweken, die soms met uitsterven worden bedreigd.

Ten slotte kies je ook beter voor seizoensproducten. Zo voorkom je natuurlijk dat je groenten en fruit drie keer rond de aarde vliegen voor ze op je bord belanden, maar wist je ook dat deze producten vaak minder behandeld worden? Door seizoensproducten te eten respecteren we de natuurlijke cyclus van onze producten en dus de biodiversiteit!

Check onze groente- en fruitkalender om te weten wat je wanneer kan consumeren!

Ik help de biodiversiteit door mijn vleesconsumptie te beperken

Minder vlees eten biodiversiteit

Het is al lang geen geheim meer dat minder vlees eten de beste manier is om je ecologische voetafdruk te verkleinen. Bovendien is het ook belangrijk voor het behoud van onze biodiversiteit.

Om te beginnen zijn het kweken van soja voor dierenvoeding en de dierenvoedingsindustrie in het algemeen wereldwijd de belangrijkste oorzaken voor ontbossing. Deze ontbossing heeft als gevolg dat de natuurlijke habitat van heel wat soorten die deel uitmaken van onze biodiversiteit zomaar verdwijnt. Voeg hier nog het gebruik van grote hoeveelheden bestrijdingsmiddelen aan toe om zoveel mogelijk rendement te halen en je begrijpt dat de productie van dierenvoeding heel wat schadelijke effecten heeft. 

Bovendien is de veeteelt zelf ook verantwoordelijk voor het verlies in biodiversiteit. De uitwerpselen van de dieren op het veld dragen immers ook bij aan de bodemverarming en waterverontreiniging (hallo groene algen!), wat leidt tot het verdwijnen van heel wat fauna en flora

Ik vermijd zoveel mogelijk verpakkingen

Niks nieuws onder de zon: plastic is maar niks! Tot op vandaag worden verpakkingen maar zelden gerecycleerd en duurt het ontzettend lang voor ze afgebroken worden. Na hun gebruik vallen ze uiteindelijk uiteen in microplastics die via beken en rivieren in onze oceanen terechtkomen, waar ze worden opgenomen door vissen en plankton.  

plastieke verpakkingen vermijden

Elk jaar komt er 8 miljoen ton plastic in de oceaan terecht. Een regelrechte ramp voor de biodiversiteit van onze oceanen! Vissen, schildpadden en zeezoogdieren raken gewond of stikken door de stukken plastic die ze op hun weg tegenkomen. 

Microplastics vervuilen bovendien ook onze grond, het water, en de lucht. En dit voor vele duizenden jaren. 

Om onze biodiversiteit te beschermen probeer je dus best zoveel mogelijk in bulk te kopen en alle soorten verpakking tot een minimum te beperken! Wist je trouwens dat kopen in bulk ook een goede zet is tegen verspilling?

Ik lees de etiketten en steek onze biodiversiteit een handje toe

Wat zit er verstopt op het etiket van onze favoriete chocopasta? Ondanks alle aantrekkelijke slogans en etiketten die we op steeds meer producten terugvinden, helpt het lezen van het etiket om te voorkomen dat je in sommige valkuilen trapt. Sommige bestanddelen van onze favoriete producten vormen vandaag de dag immers nog altijd een bedreiging voor de biodiversiteit.  

ontbossing

Laten we het voorbeeld van de palmolie nemen. Palmolie is erg goedkoop en wordt dan ook in veel producten gebruikt. Om aan de (gigantische) vraag ernaar te kunnen voldoen, zijn de producenten ervan echter overgegaan tot enorme ontbossing, met als gevolg het snel verdwijnen van verschillende soorten die al met uitsterven bedreigd zijn (denk maar eens aan de orang-oetans… <3).

Ik varieer in mijn consumptie van vis en zeevruchten

Onze 5e tip is misschien niet naar de zin van visliefhebbers… maar toch is het zo dat, naast dat we tegenwoordig te veel vis consumeren, we ook altijd maar dezelfde soorten vis eten… En dat is helemaal niet goed voor de biodiversiteit. Op heden worden ⅓ van alle soorten vis wereldwijd overbevist. Onze honger naar vis gaat dus veel te snel voor deze wilde soorten die zich op natuurlijke wijze voortplanten. 

Om de biodiversiteit een handje te helpen besteed je dus best wat aandacht aan het diversifiëren van je visconsumptie. Trouwens, ben je het niet wat beu om altijd dezelfde zalm, sardientjes of kabeljauw te eten? De beste manier om variatie te garanderen is door de seizoenskalender voor vis en zeevruchten te volgen. Ja hoor, net zoals bij groenten en fruit, zou je niet zomaar eender welke vis wanneer mogen eten! Door dit te doen respecteren we dus opnieuw de natuurlijk cyclus van deze soorten en dragen we zorg voor onze biodiversiteit.

Visconsumptie biodiversiteit

Ten slotte is het voor de biodiversiteit van de oceaan ook belangrijk dat je rekening houdt met het soort visserij. Heb je wel eens van bijvangst gehoord? Elke dag gooien trawlers hun grote netten uit en halen zo de vis naar boven die op ons bord terechtkomt. Deze netten zijn echter zo efficiënt dat ze niet enkel deze vissen naar boven halen, maar ook de zeebodem schrapen, waardoor koralen en alle andere ecosystemen die zich daar bevinden vernietigd worden. Bovendien vangen ze zo ook soorten die met uitsterven bedreigd zijn, zoals dolfijnen, haaien etc. Niet echt super dus…

Ik red onverkochte producten!  

Onverkochte producten redden met Phenix

Natuurlijk! Want, zelfs al gaan deze producten soms in tegen wat we je net verteld hebben (vlees, palmolie, vis van de intensieve visserij, plastic verpakkingen…), ze werden reeds gekweekt, geteeld, bewerkt en vervoerd… De productie ervan heeft dus al heel wat broeikasgassen gegenereerd en onze biodiversiteit schade toegebracht, maar zou het niet nog erger zijn om deze producten, die nog perfect te consumeren zijn, gewoon weg te gooien? 

Wij denken van wel! Onverkochte producten kopen geeft een kleine pauze aan onze biodiversiteit. Want door een mandje te redden zorg je ervoor dat er minder geproduceerd moet worden. De tomaat die je uit de vuilbak redt wordt immers niet zomaar vervangen door een nieuwe, die gewoon geproduceerd werd om de verliezen te compenseren!

Samengevat, om onze biodiversiteit de beschermen via onze voeding: eten we producten die bio, lokaal en in seizoen zijn, verminderen we onze vleesconsumptie en onze hoeveelheid verpakkingen, lezen we de etiketten, zorgen we voor variatie in onze visconsumptie en… redden we onverkochte producten van de vuilbak!

Wil jij ook strijden tegen verspilling ?
Geschreven door Enora Guernigou – Antiverspillingsexperte bij Phenix