Het is algemeen geweten: niet alles op onze planeet loopt van een leien dakje. En dan hebben we het voornamelijk over ons milieu. We consumeren teveel, verplaatsen ons teveel, gooien teveel weg… In het kort: op vlak van onze ecologische voetafdruk hebben we nog heel wat werk voor de boeg. Gelukkig bestaan er oplossingen! Strijden tegen verspilling, de fiets nemen, minder verpakkingen gebruiken, minder vlees eten… Vandaag geven we je aan aantal tips om samen met Phenix je ecologische voetafdruk te verkleinen!

Verklein je ecologische voetafdruk met Phenix

Strijden tegen verspilling dankzij de Phenix-app

Elk jaar wordt in België zowat 3.6 miljoen ton voeding simpelweg weggegooid, verspild.  Dit terwijl ook in België honderdduizenden mensen honger lijden. Bij Phenix vinden we dat dat beter moet. Om te vermijden dat winkels hun onverkochte producten zomaar weggooien, stellen we hen voor om hun producten goedkoper te verkopen via onze app of ze te doneren aan het goede doel! 

In 2020 werden via de app twee miljoen maaltijden gered van de vuilbak dankzij 2.5 miljoen geëngageerde burgers die samen met ons de strijd aangaan. Twee miljoen maaltijden, dat is gelijk aan 45.000 ton CO2 of 45.000 heen- en terugreizen van Parijs naar New York!! Onze handelaars schonken daarnaast ook nog eens 42! miljoen maaltijden aan het goede doel!

Wil je jouw ecologische voetafdruk verkleinen? Dat kan gemakkelijk door manden te redden via de Phenix-app!  

Wil jij ook strijden tegen verspilling?

Neem de fiets om je mandje te gaan halen

Wat is er aangenamer dan even naar buiten te gaan met de fiets om een frisse neus te halen op het einde van de dag? Bovendien doe je door de fiets te nemen in plaats van de auto de planeet nog een groot plezier ook! Om je ecologische voetafdruk te verkleinen wanneer je je mandje gaat ophalen is het nemen van de fiets dus de ideale oplossing. Dus, mandje in de rugzak, en trappen maar!

Ecologische voetafdruk mand Phenix

Haal je mandje op wanneer je je boodschappen doet

Het principe van Phenix-manden: de verrassing. Want zelfs ook al kan je het type mandje kiezen (veggie, bio, halal…), het is moeilijk om te voorspellen wat erin zal zitten. Je moet dus vaak nog wat bijkomende boodschappen doen om je mandje aan te vullen. Een mandje bevat over het algemeen gemiddeld 4 maaltijden, net iets te weinig dus voor een hele week. 

In plaats van dus meerdere keren naar de winkel te gaan, kan je jouw ecologische voetafdruk verkleinen door je trip naar de winkel optimaal te benutten! Toegegeven: je moet misschien iets meer plannen, maar de planeet zal je dankbaar zijn! 

Haal je mandje op na het werk

Aaaah al die lange dagen achter de computer, aan een bureau… op het einde van de dag hebben onze hersenen (en onze benen!) nood aan wat actie. En als je er nu eens van profiteert om op weg naar huis je mandje op te halen

Op deze manier optimaliseer je je autoritten of strek je nog eens de benen voordat je ‘s avonds de zetel induikt! 🙂

Bestel je mandje via een refurbished smartphone 

Je ecologische voetafdruk verkleinen met Phenix, dat start al wanneer je je mandje bestelt op de app. De productie van smartphones is erg vervuilend, dus waarom niet kiezen voor een tweedehands exemplaar. 

Als je dus een mandje besteld via je tweedehands smartphone heb je twee dingen om fier op te zijn: je hebt onverkochte producten gered en je hebt een smartphone gered, net zoals alle grondstoffen die nodig zijn om een nieuwe te maken! 

Gebruik herbruikbare zakken/tassen

De tijd van plastic zakken die gratis werden meegegeven aan de kassa ligt ver achter ons. Maar toch, wanneer je je mandje gaat ophalen, zijn deze vaak nog klaargemaakt in een papieren zak of een kistje. Onze tip voor minder verpakkingen: zorg dat je altijd een herbruikbare tas op zak hebt om al je producten in te steken! En, als je met de fiets bent, is dit bovendien nog veel praktischer. 

Ecologische voetafdruk herbruikbare zak

Bestel een veggie mand 

Het is zo, het eten van vlees heeft een grote impact op onze ecologische voetafdruk… Ervoor kiezen om minder vlees te eten, is een eerste grote stap in de strijd tegen de klimaatopwarming! 

Op de app kan je met filters aangeven welk soort mand je zoekt. Om je ecologische voetafdruk te verkleinen kan je dus bv. vegetarische manden bestellen. 😉

Wat wij doen om de ecologische voetafdruk van Phenix te verkleinen

Wij zijn heel blij dat we kunnen zeggen dat ons werk bij Phenix, onze missie, een positieve impact heeft op de planeet en de mensen erop. En die impact is heel concreet! In 2020 hebben we bijvoorbeeld: 

  • 44 miljoen maaltijden gered van de vuilbak 
  • 15.000 families geholpen
  • 99.000 ton CO2 vermeden!

Maar oké, net zoals bij elke activiteit, is er ook een keerzijde aan de medaille. Want we gebruiken computers, servers, en heel soms nemen we zelfs eens de auto om naar het werk te gaan… we hebben op die manier dus ook een impact op het milieu, en dit keer is die minder positief

Maar we laten daardoor ons hoofd niet hangen! Ons voornaamste doel blijft het zoveel mogelijk verkleinen van die ecologische voetafdruk! Maar om te weten met welke oplossingen je op de proppen moet komen, moet je eerst weten waar het schoentje knelt! 

De ecologische voetafdruk van Phenix verkleinen

Daarom deden we een onderzoek naar onze ecologische impact. Eerst begonnen we met een survey bij onze klanten om meer te weten te komen over hun gedrag wanneer ze de Phenix-app gebruiken (welk transport gebruiken ze, gebruiken ze eigen verpakkingen etc. Dankzij de resultaten van deze survey en andere data over de activiteiten van Phenix, zullen we binnenkort de exacte impact van Phenix op het milieu kunnen berekenen!

Check dus zeker regelmatig de blog, want we houden je op de hoogte! 😉

Wil jij ook strijden tegen voedselverspilling ?
Geschreven door Léa Collin en Enora Guernigou – Antiverspillingsexpertes Phenix