Wist je dat de consument verantwoordelijk is voor van alle voedselverspilling? Maar hoe begin je eraan om hier een eind aan te maken? Om je te helpen in je opzet hebben we onze 5 favoriete tips tegen voedselverspilling op een rijtje gezet! Lelijke groenten en fruit, het kopen van producten met een korte houdbaarheidsdatum, koken met restjes, je menu plannen en doggy bags: acties die voor iedereen toegankelijk zijn. Doeltreffendheid en simpliciteit ten top!

#1 Het redden van 竄 lelijke 罈 (of buitengewoon grote) groenten en fruit

Red lelijke groenten

Een kans geven aan lelijke groenten en fruit Het is 矇矇n van de beste tips tegen voedselverspilling. Consumenten laten deze stukken groenten en fruit vaak links liggen omdat we (te) gewend zijn aan perfecte producten, waardoor ze dus vaak direct in de vuilnisbak eindigen, nog zonder dat ze zich hebben kunnen tonen in de supermarkt. Door iets minder kieskeurig te zijn, kunnen we deze producten dus makkelijk van de vuilnisbak redden!

Hoe kan je lelijke groenten en fruit redden?

Grote handelaars krimpen vaak al ineen bij de gedachte aan te kromme, te kleine of te grote producten in hun rekken. Maar, bij lokale producten kan je ze gemakkelijk vinden! Geef dus, om verspilling te voorkomen, de voorkeur aan kleine producenten in je buurt en producten uit korte ketens. Ps: deze producten smaken waarschijnlijk ook gewoon veeeel beter!

En indien je toch je boodschappen doet in de supermarkt, heb dan geen schrik om minder mooie producten te kopen! Ze smaken even lekker, beloofd!

#2 Het redden van producten met een korte houdbaarheidsdatum

anti-verspillingsmand

Zoals je wel weet, hebben de meeste producten een houdbaarheidsdatum. Er bestaan echter twee soorten houdbaarheidsdatums, en het verschil tussen de twee is enorm! In ons artikel over houdbaarheidsdatums kan je er alles over terugvinden. In het kort:

  • TGT : te gebruiken tot – na deze datum kan het schadelijk zijn voor je gezondheid om deze producten te consumeren.
  • THT : ten minste houdbaar tot – dit is een indicatieve datum, waarna het product eigenlijk nog dagen, weken, soms wel maanden, kan geconsumeerd worden!

In de winkel vind je vaak producten met een korte TGT datum: er rest hen niet meer veel tijd, maar ze zijn nog perfect consumeerbaar tot hun vervaldatum. Laat ze dus niet links liggen. Integendeel, red ze nog voor ze in de vuilnisbak belanden! En voor producten met een THT-datum: wees niet bang als de datum overschreden is, want het product is dus nog perfect te consumeren. Ze naar de vuilnisbak verbannen? Geen sprake van!

Hoe kan je producten met een korte houdbaarheidsdatum redden?

Eerste optie: ga eens kijken in de promo rayon van je winkel. Daar vind je heel vaak producten die binnenkort vervallen met een mooie korting.

Tweede optie : gebruik de Phenix-app! Op de app red je producten van de vuilbak voor een klein prijsje. Bakkers, slagers, groentehandelaars, supermarkten Je kan elk soort handelaar terugvinden op de app, waar zij je elke dag hun onverkochte producten aanbieden. Zo strijd je niet enkel tegen verspilling, maar je bespaart ook nog eens op je boodschappen!

Wil jij ook strijden tegen verspilling?

#3 Koken met restjes

Koken met restjes

Vrijdag – 18h – lege koelkast. Of toch bijna! Want dat restje rijst, die halve courgette, die gerimpelde tomaat en dat stukje worst tover je zo om in een heerlijke maaltijd!

Niets beter om verspilling te vermijden dan koken met restjes. Geen inspiratie? Wel er bestaan duizenden recepten die je kan proberen! We delen er regelmatig op onze blog en onze sociale media. Dus ga, in plaats van al die doosjes met restjes die je de dagen ervoor in de koelkast geplaatst hebt (zonder ervan overtuigd te zijn dat je ze ging gebruiken) weg te gooien, op zoek naar leuke receptjes waar je honger van krijgt! Quiches, gratins, soep, salades Alles is mogelijk!

#4 Een menu plannen

Een menu plannen

E矇n van de redenen waarom consument zoveel verspillen is dat ze dikwijls naar de winkel gaan en een hele hoop producten kopen, zonder dat ze op voorhand weten wat ze ermee gaan doen. Dikwijls doen ze dit zelfs zonder eerst even te kijken wat er nog in hun koelkast of kasten ligt (oeps).

E矇n van onze beste tips tegen voedselverspilling: plan je menu op voorhand! Zo kan je een boodschappenlijstje maken met de exacte hoeveelheden die je nodig hebt. Zo strijd je niet enkel tegen verspilling, maar het maakt het leven ook heel wat simpeler!

Hoe je maaltijden plannen?

Old school maar heel effici禱nt: kijk wat je nog hebt liggen in je koelkast of kasten, neem er pen en papier bij (of neem notities op je telefoon) en schrijf je idee禱n neer.

Voor zij die houden van tech, of zij die geen idee禱n hebben, bestaan er ook apps die je gerechten voorstellen EN het bijhorende boodschappenlijstje voor je klaarmaken, met de juiste hoeveelheden voor jouw huishouden!

#5 Vraag een doggy bag op restaurant

Doggy bags restaurant

Wist je dat de helft van de verspilling gelinkt aan de consument op restaurant plaatsvindt? Nochtans zijn er tips om dit te vermijden. In de meeste restaurants kan je simelweg een doggy bag vragen (in Frankrijk is het trouwens verplicht voor restauranthouders om hierop in te gaan, hopelijk bij ons snel ook!) om je restjes mee naar huis te nemen. Dus, waarom zou je dit niet doen? Een studie van Phenix en Yougov* in Frankrijk uit 2021 geeft aan dat de consument de indruk heeft dat niet veel restaurants dit aanbieden. Terwijl 80% van hen hier wel interesse in heeft!

Hoe kan je verspilling verminderen op restaurant?

Zorg er om te beginnen al voor dat je niet meer bestelt dan je op krijgt (we kijken ook naar jullie, liefhebbers van volont矇 buffetten). En als je je bord toch niet leeg krijgt, raap dan je moed bijeen en vraag of ze de rest willen inpakken. Je zal zien, het is echt niet zo ingewikkeld.

Neem ook deel aan de strijd tegen voedselverspilling!

*All deze data zijn afkomstig van YouGov France, tenzij anders vermeld. Enqu礙te bij 1011 personen representatief voor de Franse bevolking van 18 jaar en ouder. Online survey onder toezicht van YouGov France op 26 en 27 augustus 2021.

Enora Guernigou – Anti-verspillingsexperte