Zero-waste levensstijl: ontdek de ervaring van Yaëlle in haar transitie naar een duurzamere levensstijl ♻️ 

Een zero-waste levensstijl lijkt voor veel mensen onmogelijk. Maar onmogelijk bestaat niet bij Phenix! Om je te helpen milieuvriendelijker te leven, delen we de ervaring van 23-jarige Yaëlle, temidden van een transitie naar een duurzamere levensstijl met jou.

Vertel ons om te beginnen eens wat over jezelf!

Ik ben Yaëlle en ik ben 23. Ik heb een Instagrampagina (yaelle.thegreenway) waarop ik mijn zero waste levensstijl deel. Maar ik moet ook geld verdienen natuurlijk en dus werk ik in een supermarkt, waar zoals je wel weet spijtig genoeg wel veel afval gecreëerd wordt.

Waarom heb je beslist om met zero waste te beginnen?

Dankzij de mensen met wie ik op de middelbare school zat, de klimaatoptochten enz., werd ik me van de ene dag op de andere bewust van mijn dagelijkse gewoontes die een negatieve invloed hadden op het milieu, en in een paar maanden tijd gooide ik alles om. Ik werd me bijvoorbeeld bewust van mijn eigen overconsumptie, maar ik realiseerde me ook dat ik al een aantal positieve dingen deed, die voor mij heel normaal waren. Ik kom uit een grote familie, dus een drinkbus en een boterhamdoos hebben altijd deel uitgemaakt van mijn dagelijkse routine. Als je denkt aan de tonnen plastic flessen die een gezin van vijf kinderen had kunnen verbruiken, was het gebruik van drinkbussen voor ons gewoon logisch. Het is iets wat ik altijd heb gekend en voor mij dus ook altijd supernormaal is geweest. Maar toen ik op de middelbare school besefte dat het eerder een strijd was om mensen te doen overschakelen op drinkbussen, realiseerde ik me pas hoe groot het probleem echt was. Dit was 4-5 jaar geleden.

Youth Climate Change Walks

Wat was voor jou het moeilijkste in je transitie naar een zero waste levensstijl? En hoe heb je eventuele hindernissen aangepakt?

De grootste uitdaging voor mij was om de inspanningen die ik al gedaan had en de nieuwe gewoontes die ik aangeleerd had toen ik nog bij mijn ouders woonde, vol te houden toen ik bij mijn vriend introk. Het feit dat mijn vriend en ik niet dezelfde gewoontes hadden of even gesensibiliseerd waren met betrekking tot dit onderwerp maakte het niet makkelijk. Ik was namelijk al jaren bezig met zero waste terwijl hij er zich nog maar net in begon te verdiepen.

Wat ik ook moeilijk vond was dat ik graag alles ineens wilde doen, maar dat gaat natuurlijk niet. Je moet kunnen relativeren. Je kan best geleidelijk aan beginnen, zeker als je komt uit een omgeving waar niet wordt stilgestaan bij deze thematiek. Je moet namelijk al je gewoontes en je manier van leven in vraag stellen. Niet gemakkelijk!  Je moet dus ook niet te streng zijn voor jezelf, niemand is perfect!

Wat zijn de verschillende stappen die je hebt doorlopen om naar zero waste toe te werken?

Ik ben begonnen in de badkamer. Volgens mij is dit echt het makkelijkst. Het eerste wat ik gekocht heb waren bijvoorbeeld wasbare wattenschijfjes.

Ik ben stilletjes begonnen met veranderingen aan te brengen in mijn persoonlijke routine en daarna heb ik geprobeerd ook mijn gezin te overtuigen. Je kan natuurlijk niemand dwingen om te veranderen, sommige voorstellen werden niet door iedereen positief onthaald, en we zijn dus bijgevolg ook helemaal geen perfecte zero waste familie.

Daarna ben ik verdergegaan met de keuken. We begonnen in bulk te kopen en zijn lid geworden van La Fourche bio, de online biowinkel. We probeerden alles uitsluitend in bulk te doen, maar qua logistiek was dit niet altijd haalbaar. We zijn thuis met 7, dus 1kg pasta is één maaltijd. Maar we gaan dus niet drie keer per week naar de winkel om in bulk te kopen. Mijn ouders werken, mijn broers, zussen en ik zaten op school, dus het was nogal ingewikkeld. Onze boodschappen thuis ontvangen via La Fourche bleek uiteindelijk de beste oplossing voor ons.

Zero Waste Alternative Bulk

Mensen zijn zich steeds meer bewust van de klimaatopwarming en hun persoonlijke impact op het milieu. Welk advies zou je hen geven? Waar moeten ze beginnen?

Ten eerste, zoals ik al zei, leg niet te veel druk op jezelf. Alles begint bij het zich bewust zijn van het probleem. Maar dan moet je de eerste stap zetten om echt te gaan veranderen. Niet altijd gemakkelijk!

Ten tweede, omring je met mensen die dezelfde waarden delen. Als je de enige bent in je omgeving met deze mindset, kan je je soms eenzaam voelen, en soms, zie je niet direct evolutie, geen veranderingen. Dus het is heel belangrijk om je ook te omringen met nieuwe mensen die wel meegaan in dit verhaal, in het echte leven of op sociale media.

En ja, zoals ik al zei, ik raad aan om met de badkamer te beginnen! Er zijn zoveel producten die we daar dagelijks gebruiken die makkelijk vervangen kunnen worden door zero waste alternatieven.

Het heeft natuurlijk heel wat voordelen voor het milieu, maar zie jij nog andere voordelen aan een zero waste levensstijl?

Als je geen groot gezin hebt, kan het economisch gezien ook voordelig zijn. Wanneer je in bulk koopt, kan je namelijk de exacte hoeveelheid kopen die je nodig hebt. Voor een groot gezin zoals het mijne, is het soms ingewikkelder. Maar dan kan je bijvoorbeeld gaan voor erg grote verpakkingen. Bij mijn ouders kopen we bijvoorbeeld pasta in verpakkingen van 5 kg, dus je hebt maar één verpakking (in plaats van een hoop zakjes van 500g of een kilo), en eigenlijk komt dat op hetzelfde naar als het afval in bulkwinkels. Omdat in de bulkwinkel alles in 5-10kg formaat aankomt en daarna dan in silo’s wordt leeggemaakt. Bovendien bewaren droge producten heel goed, dus als je ruimte hebt om ze op te slaan, kan je net zo goed in groot formaat kopen.

Wat zijn de zero waste «producten» waar je niet zonder kan?

Mijn drinkbus is voor mij de basis. Ik weiger nog water te kopen. Naast het afval dat ik zo zou produceren, vind ik de kost ervan absurd. Heel soms vergeet ik mijn drinkbus en dan koop ik wel eens water, maar dan koop ik altijd een glazen fles.

Ik heb ook altijd een koffiebeker bij als ik mijn koffie koop. Maar op dit moment is het nog steeds moeilijker om je eigen potten, zakken etc. overal te gebruiken. In de slagerij van de supermarkt waar ik werk, kan je bv. niet je eigen doosjes meenemen vanwege Covid-19. Dat is ook deel van het probleem: de hele Covid-19-situatie heeft de vooruitgang op het gebied van de ecologie echt teruggedrongen.

Een andere favoriet zijn mijn wasbare wattenschijfjes: het eerste wat ik heb veranderd en ik laat het niet los. En menstruatieslips. Eerlijk gezegd heb ik in drie jaar tijd nooit een probleem gehad met mijn menstruatieslips. Dat was echt de beste verandering die ik heb gemaakt.

Zero Waste Alternative 1

Ten slotte, wat zijn je zero waste plannen of objectieven voor de toekomst?

Mijn grote levensdoel is om ooit zelf een huis te hebben met een moestuin, met wat kippen en eventueel één of twee varkens, een klein boerderijtje als het ware. Ik zou echt graag zo zelfvoorzienend mogelijk kunnen worden.

Daarnaast zou ik graag kinderen willen, maar zoals je wel weet brengen kinderen heel wat afval met zich mee. En dus is mijn doel om kinderen te krijgen zonder al het afval dat daar traditioneel mee gepaard gaat. Samen met mijn vriend denk ik er nu al over na hoe we dat zouden kunnen doen, te beginnen met wasbare luiers bv. Veel mensen die erg op ecologie gericht zijn zeggen dat we beter geen kinderen krijgen, omdat er al genoeg mensen op de wereld zijn, enzovoort. Maar dit is iets dat ik niet kan loslaten. Maar we gaan dus ons best doen om dat met zo weinig mogelijk afval te doen.

En daarnaast is het vrij eenvoudig: ik wil blijven doen wat ik nu doe, maar gewoonlijk elke keer wat beter.

Wil jij ook strijden tegen verspilling?