Bij bijna 9 op 10 Belgen belandt er wel eens voeding in de vuilbak of op de composthoop. Dat blijkt uit een studie die we recent deden samen met iVox. Meer nog, bij meer dan een kwart van de Belgen belandt er wekelijks voedsel in de vuilnisbak. Daar worden we bij Phenix niet zo blij van… Maar, er is ook goed nieuws! Want 8 op 10 Belgen is er zich bewust van dat voedselverspilling een groot probleem vormt. Terwijl de grote meerderheid aangeeft dat ze hier al actief iets aan proberen te doen, geeft meer dan driekwart van de deelnemers ook aan dat ze graag meer zouden doen. Waarom verspillen we zoveel en wat kan je er zelf tegen doen? We leggen het je allemaal uit!

Elk jaar belandt er in België zon 3,6 miljoen toen voedsel dat geschikt is voor menselijke consumptie bij het afval… Dat komt neer op zo’n 345kg per persoon. Veel, denk je? Dat klopt, België is dan ook bij de slechtste leerlingen van de klas. Veel hiervan gaat verloren tijdens de productie en verwerking van voedingsproducten, maar wij, als consument, hebben zelf ook een aandeel in dit verlies.

Hoe groot is ons persoonlijke aandeel? Daarover lopen de schattingen uiteen: van 15kg in Wallonië en Brussel tot 18-26kg in Vlaanderen. Het verschil is makkelijk te verklaren: Vlaanderen telde nog consumeerbare voeding die op de composthoop belandde of bv. aan de kippen gegeven werd mee, terwijl dat bij de anderen niet het geval was.

Er is dus een aanzienlijke hoeveelheid verspilling die we zelf kunnen vermijden!

Waarom verspillen we?

Er zijn drie belangrijke redenen waarom Belgen voedsel verspillen. De belangrijkste? Eten dat slecht geworden is in de koelkast of de voorraadkast! Zo zie je maar hoe belangrijk het is je koelkast op orde te houden, we vertellen je er straks alles over! Daarnaast is ook het verstrijken van de vervaldatum een belangrijke reden en het feit dat we simpelweg teveel koken en er dus restjes overblijven na de maaltijd!

Verspilt iedereen evenveel?

Neen! Uit het onderzoek blijkt dat jongeren meer verspillen dan 55-plussers. Van die laatsten gooit 8 op 10 wel eens iets weg, terwijl dat oploopt tot 92% bij de -35-jarigen. Vermoedelijk komt dit door een verschil in opvoeding: de twee voornaamste redenen die worden aangehaald door de oudere generatie om geen voeding te verspillen zijn namelijk “voedsel weggooien doe je niet” en “uit gewoonte, ik ben zo opgevoed”.

Wat doen Belgen om verspilling te vermijden?

Maar er is dus ook goed nieuws. 86% van de Belgen onderneemt al actie om minder te verspillen en meer dan driekwart zou zelfs graag meer willen doen. Maar omdat niet iedereen direct weet waar te beginnen, zetten we een aantal dingen op een rijtje!

Top 7: Wat doet de Belg altijd of meestal om voedselverspilling te vermijden?

  1. Op de houdbaarheid letten van producten wanneer ik boodschappen doe (85%)
  2. Een boodschappenlijstje maken vooraleer ik naar de winkel ga (79%)
  3. Mijn voorraadkast checken vooraleer ik boodschappen doe (78%)
  4. Mijn koelkast zo organiseren zodat alle producten goed zichtbaar zijn (73%)
  5. Met restjes koken (73%)
  6. Mijn koelkast zo organiseren zodat alle producten op de juiste plaats, en bij de juiste temperatuur, staan (63%)
  7. Mijn maaltijden op voorhand plannen in een week- of maandmenu (42%)

De houdbaarheid van producten

houdbaarheidsdatum

Heel wat mensen kijken naar de houdbaarheidsdatum van producten vooraleer ze die in hun winkelwagentje leggen. Dat is een goed begin! Maar, als je weet dat je een product toch snel gaat consumeren, is het de moeite om te opteren voor een product met een kortere houdbaarheidsdatum. Zo vermijd je dat dit product in het schap blijft liggen en uiteindelijk door de winkel zelf wordt weggegooid (tenzij ze het verkopen via onze app natuurlijk!).

Bovendien vervallen veel producten niet zo snel als we denken. Ken jij het verschil tussen een THT-datum (‘ten minste houdbaar tot’) en een TGT-datum (‘te gebruiken tot’)? Neen? Dan moet je zeker ons artikel over houdbaarheidsdatums een keer checken. Het is namelijk zo dat producten met een THT-datum vaak nog veel langer goed blijven dan op de verpakking staat aangegeven. Je kan ze dus gerust na datum consumeren, zonder enig risico voor je gezondheid!

Bij producten met een TGT-datum let je beter wel op. Het gaat vaak om producten zoals vers vlees of verse vis, die je, als je ze na datum zou consumeren, wel eens flink ziek zouden kunnen maken.

Je koelkast organiseren

tips koelkast

Het organiseren van je koelkast is uitermate belangrijk als je je producten zo lang mogelijk wil kunnen bewaren. Een koelkast heeft immers verschillende temperatuur zones! Niet van op de hoogte? Wel, dan weet je het nu! Het is dus belangrijk om je producten op de juiste plaats in de koelkast te zetten. Om je hiermee te helpen, penden we een aantal gouden regels voor je koelkast neer om niks te verspillen!

Daarnaast is het organiseren van je koelkast ook gewoon belangrijk om te weten wat je nog in huis hebt… Dit geldt trouwens niet enkel voor je koelkast, maar ook voor de voorraadkast. Wat je ziet, eet je op! Zo simpel is het! Een pakje kaas dat achteraan in de koelkast verstopt ligt, of een flesje room verborgen diep in de groentelade… Wees er maar zeker van dat deze uiteindelijk in de vuilnisbak belanden!

Koken met restjes

koken met restjes

Onze favoriete bezigheid! Heb je zelf niet genoeg inspiratie om met restjes aan de slag te gaan? Daar kunnen we je bij helpen! Check bv. een keer onze recepten met schillen, chocolade of oud brood, of ga naar onze Instagram– of Facebookpagina voor andere ideeën. Bovendien bestaan er heel wat apps (zoals EmptyMyFridge) en websites (zoals Supercook) die je lekker recepten helpen vinden op basis van wat er nog in je koelkast ligt!

Een weekmenu opstellen

batchcooking

Stel jij wel eens een weekmenu op? Ja? Goed, want dat is namelijk een goede manier om verspilling tegen te gaan… Allereerst helpt het je om je boodschappenlijstje op te stellen (een andere uitstekende tip tegen verspilling). Als je op voorhand weet wat je gaat klaarmaken en je aan je lijstje houdt, koop je immers veel minder snel te veel, of ingrediënten die je uiteindelijk niet nodig hebt. Je kent het wel… Je gaat zonder lijstje naar de supermarkt, koopt alles waar je op dat moment zin in hebt, maar weet uiteindelijk niet hoe je het moet combineren. Verleden tijd als je op voorhand plant! Kijk bovendien op voorhand een keer wat er nog in je koelkast of voorraadkast zit en incorporeer die ingrediënten in je menu. Zo gaat er zeker niks verloren!

Daarnaast kan je, als je een weekmenu opstelt, ook aan batchcooking gaan doen. Je voorziet wat tijd, bv. op zondagnamiddag, en bereidt al je maaltijden voor de week. Deze bewaar je dan in de koelkast of vriezer en hup, elke avond een lekkere maaltijd op tafel in 5 minuten! Zo win je tijd én vermijd je verspilling. Je kan er namelijk rekening mee houden dat je voor een bepaald gerecht slechts een halve courgette nodig hebt, en dus een tweede gerecht voorzien voor later in de week waarvoor je de tweede helft van je courgette gebruikt! Byebye verspilling!

En weet je wat zich perfect leent tot batchcooking? Mandjes van Phenix! Je weet dat je al je maaltijden direct gaat bereiden dus kan je perfect producten gebruiken die hun einde naderen. Zo doe je nog een extra geste voor onze planeet (en voor je portemonnee)! Download de app en ontdek het zelf!

Ziezo. Als je deze tips volgt, kom je vast al een heel eind verder in je strijd tegen verspilling!

Veel succes!