Gemiddeld verbruikt een Belg 43l melk per jaar. Volgens dit cijfer zijn jong en oud er dol op. Het probleem: melk is ook één van de producten die het vaakst verspild worden. Hoe komt dat? Omdat we de melk vaak niet correct bewaren of de vervaldatum niet goed begrepen hebben. Hoe lang kunnen we melk bewaren? Hoe bewaar je melk correct? Mag je vervallen melk drinken? We beantwoorden al je vragen!

Hoe lang kan ik melk bewaren?

Je weet wel dat er verschillende soorten melk bestaan, die je dus soms langer of minder lang kan bewaren. UHT en gesteriliseerde melken hebben een THT-datum, “ten minste houdbaar tot”, terwijl gepasteuriseerde en rauwe melken een TGT-datum hebben, “te gebruiken tot”. Voor meer informatie over de (grote!) verschillen tussen deze twee types vervaldatums, lees je best eens ons artikel over vervaldatums 😉

  • UHT-melk: blijft goed tot 3 maanden nadat de THT-datum verstreken is als de verpakking gesloten is gebleven. Deze melk kan 72u tot 7 dagen in de koelkast bewaard worden eens geopend.
  • Gesteriliseerde melk: kan tussen 3 en 5 maanden na de THT-datum bewaard blijven als de verpakking gesloten is gebleven. Ook deze melk kan 72u tot 7 dagen in de koelkast bewaard worden eens geopend.
  • Gepasteuriseerde melk: kan nog ongeveer 2 maanden bewaard worden wanneer de TGT-datum is verstreken indien de verpakking nog gesloten is. Geopend kan je deze melk tussen 48u tot 72u in de koelkast bewaren.
  • Rauwe melk moet je het snelst opdrinken. Deze kan je slechts tot 48u bewaren en dat doe je uiteraard altijd in de koelkast.
soorten van melk

Hoe moet je melk goed bewaren om verspilling te vermijden?

We hebben het hierboven net gezegd, rauwe melk moet je bewaren in de koelkast en kan je slechts 48h bewaren. Voor de andere soorten zijn de regels minder streng.

Gepasteuriseerde, gesteriliseerde en UHT-melk bewaren heel goed bij kamertemperatuur zolang ze iet open zijn. Zorg er echter dat je ze op een donkere plaats bewaart de kwaliteit van de fles of het brik te vrijwaren en het product zo niet te beschadigen.

Eens geopend, moet melk in het koude deel van de koelkast bewaard worden. In tegenstelling tot wat je waarschijnlijk denkt, is de deur te vermijden! Dit gedeelte van de koelkast is bijzonder gevoelig voor temperatuurschommelingen, en dat kan uiteraard de bewaring van de melk in het gedrang brengen.

Je mag vervallen melk drinken

Kan ik vervallen melk drinken?

Volgens de soort melk die je koopt, kan je die enkele weken of zelfs enkele maanden na het verstrijken van de vervaldatum nog gebruiken. Dus, om te weten of je melk nog steeds goed is, moet je vertrouwen op je zintuigen! Het voordeel van melk is dat eens die slecht geworden is, hij ook een heel sterke geur krijgt en het uiterlijk ervan verandert. Het is dus vrij eenvoudig om te weten of de melk nog drinkbaar is of niet.

Houd er ook rekening mee dat je niet te veel risico’s neemt als je vervallen UHT-, gepasteuriseerde of gesteriliseerde melk drinkt. Je kan vervallen melk trouwens ook gebruiken om yoghurt, verse kaas of… een gezichtsmasker te maken!

Maar als je twijfelt, neem je dus beter geen risico! 😉

Wat te doen met vervallen melk

Wat kan ik doen met mijn vervallen melk?

Zoals we eerder vermelden zijn er nog heel wat manieren om vervallen melk te gebruiken! We delen 2/3 tips om deze melk toch niet in de vuilnisbak te laten belanden 😉

Faisselle (een soort Franse kwark) en verse kaas

Laat de vervallen melk een tijdje staan in een open flesje bij kamertemperatuur. Verwarm het vervolgens au bain-marie. Filter door een vergiet bedekt met een schone theedoek. Laat ten slotte 24u afkoelen in de koelkast en voilà, je kan ervan genieten!

Om verse kaas te bereiden, sla je de koelkast over en klop je de faisselle met de wei om de bereiding gladder en romiger te maken. En zo heb je in geen tijd een lekkere bereiding in handen om heerlijke sauzen en desserts mee te maken 😉

Als je een zachte huid wil, spreid dan een beetje slecht geworden melk op je gezicht en laat het een paar minuten inwerken. Spoel vervolgens af met een beetje verse melk en water: en dat is het!

Red onze onverkochte producten!