Volgens het DrawDown rapport uit 2020 en een recent rapport van het IPCC (4 april 2022), is het verminderen van voedselverspilling een van de 3 voornaamste oplossingen in de strijd tegen de klimaatopwarming. Daarnaast betekent het redden van voedsel van de vuilbak ook hulp bieden aan miljoenen mensen die in armoede leven.
Beetje bij beetje worden deze onderwerpen ook meegenomen in de strategieën van bedrijven, die op zoek gaan naar meer duurzame businessmodellen.
In dit artikel zetten we verschillende Europese bedrijven in de spotlight voor wie het verminderen van verspilling de voornaamste bestaansreden is.
💪 In Europa zetten we ons in tegen verspilling!
Ons vorige artikel ging over organismes en bewegingen die oplossingen zoeken tegen voedselverspilling. Vandaag hebben we het over bedrijven die innoveren om deze strijd aan te gaan.
Bedrijven zetten zich in in de strijd tegen verspilling
🇳🇱 Als we spreken over bedrijven voor wie de strijd tegen voedselverspilling de voornaamste bestaansreden is, dan denken we bijvoorbeeld aan Surplus Food Factory in Nederland. Dit is een bedrijf dat producten die afgewezen werden door de voedselindustrie recupereert en een tweede leven geeft in sauzen en soepen. Bovendien spelen ze ook een rol op sociaal vlak door mensen aan te nemen die zich ver van de arbeidsmarkt bevinden.
🇳🇱 Een ander zakelijk initiatief, Verspilling is Verrukkelijk, probeert waarde te geven aan producten die bestemd waren voor de vuilnisbak. De bedrijven van Verspilling is Verrukkelijk bedenken creatieve manieren om producten op het einde van hun leven toch nog te transformeren. Ze bieden dan ook een wijd gamma aan zero waste producten aan.
🇪🇸 Het Spaanse bedrijf Talkual geeft dan weer toegang tot verse en lokale groenten en fruit aan lage prijzen met hun imperfecte (“maar heerlijke!”) groenten- en fruitboxen. De boxen, die thuis geleverd worden, bevatten de overschotten van lokale boeren. En om het nog positiever en duurzamer te maken, zijn de Talkual dozen biologisch afbreekbaar.
De boom van foodtech start-ups in Europa
🇫🇷🇩🇪 Het Frans-Duitse platform Choco faciliteert de communcatie tussen restaurants en leveranciers. Verspilling in deze sector is vooral een gevolg van te weinig flexibiliteit in de relatie restaurant-leverancier door teveel contacten, te weinig digitalisatie… Choco optimaliseert deze uitwisselingen, versnelt ze en vermijdt zo verspilling.
🇬🇧 De app Olio, met HQ in Londen, verbindt buren met elkaar. Producten die bijna vervallen, een koelkast leegmaken voor je op vakantie vertrekt… De gebruikers nemen simpelweg een foto van hun product en posten het op de app. De ophaling wordt vervolgens geregeld tussen de gebruikers onderling via privéberichten. Bovendien kan men op de app ook non-food producten aanbieden!
🇳🇱 De start-up Orbisk, in Nederland, ontwikkelde een camera die overschotten in restaurants kan scannen. Hierdoor kan het restaurant aankopen beter afstemmen en voedselverspilling verminderen.
🇫🇷 De Franse start-up Phenix begeleidt professionelen in de detailhandel en industriëlen naar zero waste! Door donaties te optimaliseren en producten traceerbaar te maken geeft het winkels en producenten de tools om verder te gaan in hun acties tegen verspilling. De start-up is aanwezig in 5 Europese landen, waaronder België, en geeft ook consumenten de kans om deel te nemen aan de strijd tegen verspilling, door hen onverkochte producten van lokale handelaars aan lage prijzen te laten redden op de mobiele app.
Volgens het analyseplatform App Radar hebben de afgelopen 12 maanden bijna 14 miljoen nieuwe gebruikers apps tegen verspilling gedownload in Europa. De populariteit van deze apps is enerzijds te verklaren door de wens om geld te besparen, met name vooral sinds de Covid-crisis en de huidige inflatie. De pandemie heeft consumenten bovendien ook bewuster gemaakt van hun levenswijze en meer aandacht getrokken naar voedselverspilling. Meer dan 1 op 2 consumenten geeft aan dat ze retailers graag meer zouden zien doen tegen verspilling (Phenix studie uit 2021 bij Franse consumenten***). Deze strijd staat centraal in zowel ecologische als sociale vraagstukken, die beide meer en meer op de voorgrond treden in Europa.
🎙Verspilling volgens onze expert in Italië
🇮🇹 “We weten allemaal dat voeding een cruciale rol speelt in onze cultuur. Maar toch hebben Italianen nog veel te leren over voedselverspilling. Volgens een recente studie van de Barilla Foundation creëert elke Italiaan 65kg afval per jaar, zowat 7kg meer dan het Europese gemiddelde, 58kg.
Vanuit een wettelijk standpunt heeft Italië nog heel wat werk voor de boeg. In tegenstelling tot landen zoals Frankrijk – waar de overheid veel aandacht lijkt te besteden aan voedselverspilling- werd de enige Italiaanse wet met betrekking tot dit onderwerp gestemd in 2016, en hoewel deze wet effectief lijkt te zijn, kan er nog veel meer gedaan worden.
Dankzij onze all-round aanpak willen we hier bij Phenix iets aan doen en helpen we Italiaanse spelers om hun gedrag te veranderen en dit probleem op een efficiënte manier aan te pakken.”
Simone Iumiento, Marketing & Communications Manager, Italië
Article 2/4
✨Volgende week focussen we ons op wat Europese overheden doen om de strijd met verspilling aan te gaan. Stay tuned! ✨